Welcome to Traumeverden.net

Dette er et diskusjonsforum for deg som strever med angst og angstrelaterte tilstander (PTSD og/eller ulike former for dissosiasjon) hovedsakelig etter traumer. Traumet kan skyldes en enkelt hendelse eller flere hendelser som barnog/eller voksen. Ingen traumer er for små. Det viktigste er hvordan du har det i dag etter hendelsen. Dette forumet er til for å gi og få støtte, dele erfaringer på godt og vondt, se at du ikke er alene m.m. Det kan også være godt å ha et sted hvor du kan dele din historie og dine tanker med andre. Vi oppfordrer medlemmer til å ha en "moralsk taushetsplikt" om hva andre medlemmer deler av seg og sitt.

Diskusjonsforumet er lukket og du må være innlogget for å få tilgang til kategoriene (se under). Vi håper du bidrar til en konstruktiv debatt og forholder deg til forumets regler.

På dette forumet finner du følgende hovedkategorier:

 

  1. Forum - Traumeverden.net: "Beskjeder fra admin (åpent forum)", "Tilbakemeldinger og Feilmeldinger"
  2. Om meg selv: "Presentasjon (obligatorisk)" og "Bli kjent med hverandre"
  3. Psyk. diskusjon: "Hva som helst", "Angst", "Dissosiasjon", "PTSD", "DID", "Hjelp - jeg er i ferd med å bli gal!", "Selvdestruktiv atferd", "Tanker og følelser" og "Litteratur og lenker"
  4. Generell diskusjon: "Ordet er fritt", "Mat, vekt og ernæring", "Fysisk helse/sykdom, livsstil og trening", Litteratur og poesi", "Vitser og moro!" og "Ønsker kontakt"
  5. Mitt private hjørne: "Dagbok" og "Dikt"

 

Vi har også et omfattende Informasjonsforum med mange artikler om angst, traumer, dissosiasjon, selvhjelp og terapi.
Vi tilbyr også Spørsmål og svar for gjester der du kan stille spørsmål uten å være medlem av forumet.

 

Velkommen skal du være akkurat slik du er!

 

 

Sign in to follow this  
Followers 0
Elli

Slik forandrer barndomstraumer hjernen

Slik forandrer barndomstraumer hjernen

 

Hentet fra: https://www.hjelptilhjelp.no/Sorg-og-traumer/ny-forskning-slik-forandrer-barndomstraumer-hjernen

 

Det er velkjent at mange voldelige voksne har en historie med psykiske traumer i barndommen. Likevel har en direkte kobling mellom tidlige traumer og nevrologiske forandringer vært vanskelig å finne, inntil nå. Forskere har nå påvist at psykiske traumer i barndom skaper varige hjerneendringer.

 

Dette skriver Science Daily tidligere denne måneden.

 

Traumer i barndommen forandrer hjernen

I 15. januar-utgaven av tidsskriftet Translationtal Psychiatry demonstrerer professor Carmen Sandi med kolleger for første gang en sammenheng mellom psykologiske traumer hos unge rotter og nevrologiske endringer som ligner de man finner i voldelige mennesker.

 

Denne forskningen viser at personer utsatt for traumer i barndommen ikke bare lider psykologisk, men deres hjerne også blir endret, forklarer Sandi.

 

Han er leder for EPFL er Laboratorium for Behavioral Genetics, direktør for Brain Mind Institute, og medlem av National sentre for kompetanse i forskning SYNAPSY.

 

Dette legger en ekstra dimensjon til konsekvensene av misbruk, og har åpenbart både vitenskapelige, terapeutiske og sosiale implikasjoner.

 

Traumer fører til svekket kontroll overfor aggressive impulser

Forskerne mente altså at de traumatiske opplevelsene i ung alder hadde satt spor i hjernen til rottene som de undersøkte.

 

I et utfordrende sosial situasjon, er orbitofrontal cortex hos en frisk person aktivert for å hemme aggressive impulser og å opprettholde normalt samspill, forklarer Sandi.

 

Men hos de rottene vi studerte, la vi merke til at det var svært lite aktivering av orbitofrontal cortex. Dette i sin tur reduserer deres evne til å regulere egne aggressive impulser. Denne reduserte aktivering er ledsaget av overaktivering av amygdala, en region av hjernen som er involvert i følelsesmessige reaksjoner.

 

Andre forskere som har studert hjernen til voldelige menneskelige individer har observert tilsvarende redusert orbitofrontal aktivering og redusert hemming av aggressive impulser. Men slike observerte hjerneendringer har ikke tidligere vært studert oppimot traumer.

 

Traumatisk stress forandrer gener som er spesifikt knyttet til aggresjon

Forskerne måte også endringer i hvordan visse gener i hjernen kom til uttrykk. De fokuserte på gener som er kjent for å være involvert i aggressiv atferd, og hvor man vet at enkelte varianter av genet disponerer personen til å få en aggressiv væremåte. De så på hvorvidt psykologisk stress som oppleves av rotter forårsaket en endring i uttrykket av disse genene.

 

Vi fant at nivået av MAOA-genet økte i prefrontal cortex, sier Sandi.

 

Denne forandringen var knyttet til en epigenetisk endring, med andre ord, den traumatiske opplevelsen endte opp med å forårsake en langsiktig endring av dette genets uttrykk. Forsøket understreker derfor at stress kan være med på å skape varige genetiske endringer.

 

Antidepressiva dempet aggresjonen

Ettersom aggressiv atferd henger sammen med økt MAOA-genetisk uttrykk i de bestemte genene som er linket til aggresjon, ville forskerne også undersøke hvor vidt det var mulig å reversere/dempe denne formen for genetisk uttrykk av de bestemte genene.

 

Med andre ord var forskerne på utkikk etter en MAOA gen-hemmer.

 

I sin studie brukte de antidepressive stoffer for å se om dette kunne reversere økningen i aggresjon hos rottene som hadde opplevd psykisk stress mens de var små. Og faktisk hadde dette ønskelig effekt.

 

Fremover vil forskerne utforske behandlinger for reversering av fysiske endringer i hjernen, og forsøke å belyse om noen mennesker er mer sårbare for å bli påvirket av traumer basert på deres genetiske sammensetning.

 

Denne forskningen kan også gi økt kunnskap om mulige effekter av antidepressiva - en evne som i økende grad blir antatt å kunne fornye hjernens plastisitet, sier Sandi.

1 person likes this

Share this post


Link to post
Sign in to follow this  
Followers 0

Leveregler

Du skal ikke plage andre,
du skal være grei og snill.
Og forøvrig kan du gjøre som du vil.

(Thorbjørn Egners "Kardemommeby")
"Å være forsiktig er bedre enn å be om unnskyldning"
(Engelsk ordtak)

"Det vi får bevisstgjort, kan vi ofte gjøre noe med.
Det vi ikke får bevisstgjort, gjør alltid noe med oss"
(Johnsen Gordon)
"Jeg ønsker å akseptere alle mine følelser, ikke fordi de er gode eller dårlige, riktige eller gale, men fordi de eksisterer og derfor er virkelige!"
(Karsten Isachsen)

"Vil en forfølge angsten og ikke la den herske, får en gå til de stedene hvor den bor"
(Aksel Sandemose)