Welcome to Traumeverden.net

Dette er et diskusjonsforum for deg som strever med angst og angstrelaterte tilstander (PTSD og/eller ulike former for dissosiasjon) hovedsakelig etter traumer. Traumet kan skyldes en enkelt hendelse eller flere hendelser som barnog/eller voksen. Ingen traumer er for små. Det viktigste er hvordan du har det i dag etter hendelsen. Dette forumet er til for å gi og få støtte, dele erfaringer på godt og vondt, se at du ikke er alene m.m. Det kan også være godt å ha et sted hvor du kan dele din historie og dine tanker med andre. Vi oppfordrer medlemmer til å ha en "moralsk taushetsplikt" om hva andre medlemmer deler av seg og sitt.

Diskusjonsforumet er lukket og du må være innlogget for å få tilgang til kategoriene (se under). Vi håper du bidrar til en konstruktiv debatt og forholder deg til forumets regler.

På dette forumet finner du følgende hovedkategorier:

 

  1. Forum - Traumeverden.net: "Beskjeder fra admin (åpent forum)", "Tilbakemeldinger og Feilmeldinger"
  2. Om meg selv: "Presentasjon (obligatorisk)" og "Bli kjent med hverandre"
  3. Psyk. diskusjon: "Hva som helst", "Angst", "Dissosiasjon", "PTSD", "DID", "Hjelp - jeg er i ferd med å bli gal!", "Selvdestruktiv atferd", "Tanker og følelser" og "Litteratur og lenker"
  4. Generell diskusjon: "Ordet er fritt", "Mat, vekt og ernæring", "Fysisk helse/sykdom, livsstil og trening", Litteratur og poesi", "Vitser og moro!" og "Ønsker kontakt"
  5. Mitt private hjørne: "Dagbok" og "Dikt"

 

Vi har også et omfattende Informasjonsforum med mange artikler om angst, traumer, dissosiasjon, selvhjelp og terapi.
Vi tilbyr også Spørsmål og svar for gjester der du kan stille spørsmål uten å være medlem av forumet.

 

Velkommen skal du være akkurat slik du er!

 

 

Sign in to follow this  
Followers 0
Elli

Angst kan skyldes protein

Angst kan skyldes protein

 

Et bestemt protein kan kanskje forklare hvorfor noen utvikler angstlidelse mens andre slipper. Svenske forskere har studert dette i mus.

 

Hentet fra: http://forskning.no/psykiske-lidelser-dna/2013/07/angst-kan-skyldes-protein

 

Noen mennesker har mye av det, noen har lite, og andre har en middels mengde. Det finnes til og med mennesker som ikke har dette proteinet i sving i kroppen, i det hele tatt.

 

Det er også stor forskjell på hvor sårbare mennesker er for å utvikle angst.

 

I en studie så svenske forskere at musefostre som hadde blitt manipulert til å ha dette proteinet ble stresset og angstfylte som voksne. Det finnes funn som tyder på at det samme kan gjelde for mennesker.

 

I tillegg hadde et viktig område i musenes hjerner på mystisk vis blitt forminsket.

 

Mer protein - mer angst?

Stoffet vi snakker om, er et protein med det Star Wars-klingende navnet CYP2C19.

 

Dette proteinet kan bryte ned stoffer som påvirker det sentrale nervesystemet vårt - altså hjerne og ryggmarg. Det bryter også ned stoffer som vi selv tilfører kroppen, nemlig antidepressive legemidler.

 

Som alle andre proteiner, styres det av gener. Man pleier å si at proteiner er byggesteiner i kroppen. Man si at et gen er plantegningen over det som skal bygges.

 

Det har vist seg at det er mutasjoner - forandringer - på CYP2C19-genet som bestemmer om vi har mye, lite, ingenting eller en middels mengde av proteinet.

 

En studie av 1750 tvillingpar, som den samme forskergruppa står bak, tyder på at man kan bli mindre deprimert av å ha lite av proteinet, og mer av å ha mye av det.

 

Akkurat dette må bekreftes av flere studier før man kan være sikker, understreker en av forskerne, Magnus Ingelman-Sundberg, i intervju med forskning.no.

 

Ved sette genet inn i levende mus, kunne han og de anre forskerne studere hvordan genet og proteinet påvirker et levende vesen fra start av.

 

Mindre følelsesområde i hjernen

Musene i studien fikk altså satt det menneskelige CYP2C19-genet inn i arvematerialet sitt da de var embryoer.

 

Ganske riktig fant forskerne også CYP2C19-proteinet uttrykt hos musefostrene, da de testet dem for dette.

 

Musene utviklet seg deretter litt annerledes enn normale mus. Hippocampus, et område i hjernen, ble mindre av størrelse og mer følsomt for stress, enn hos mus som ikke har dette genet, ifølge en pressemelding fra Karolinska Institutet.

 

- Det ville være veldig interessant å finne ut om mennesker med høye nivåer av enzymet også har mindre hippocampus, sier Ingelman-Sundberg.

 

Stressede mus

Som voksne ble musene utsatt for en rekke tester, som skulle avsløre om de hadde symptomer på angst og stress, utenom det vanlige.

 

De ble testet med fire atferdstester, blant annet ble de sluppet ut i et nytt miljø, hvor de for eksempel ble vurdert ut i fra hvor lett de tilpasset seg.

 

- Vi fant atferd som viser en økt stressfølsomhet og angstliknende oppførsel. Funnene kan bidra til kunnskap om genetiske faktorer for utvikling av angst, sier Ingelman-Sundberg i pressemeldingen fra KI.

 

- Hvis vi kan se liknende forandringer i hippocampus hos mennesker, ville det øke forståelsen for hvordan forandringer i hjernen under fosterutviklingen kan øke risikoen for depresjon og angstsykdommer senere i livet, legger kollegaen Anna Persson til.

 

Sammensatte angstårsaker

De svenske forskerne mener de angstfylte forsøksmusene kanskje kan brukes i å utvikle legemidler for å behandle angst.

 

Årsakene til angst hos et menneske som oftest er sammensatte, selv om man regner med at noen kan være spesielt disponert for å utvikle en angstlidelse.

 

En del er skeptisk til å behandle angst med tradisjonelle angstdempende medikamenter, blant annet fordi de kan være vanedannende.

 

Kognitiv atferdsterapi, eller slik terapi sammen med legemidler, fungerer for mange.

 

Det finnes mye forskning på hva som kan hjelpe mot angst. Musikk og meditasjon er noen av de alternative verktøyene man kan ta i bruk, ifølge studier som forskning.no har skrevet om.

Share this post


Link to post
Sign in to follow this  
Followers 0

Leveregler

Du skal ikke plage andre,
du skal være grei og snill.
Og forøvrig kan du gjøre som du vil.

(Thorbjørn Egners "Kardemommeby")
"Å være forsiktig er bedre enn å be om unnskyldning"
(Engelsk ordtak)

"Det vi får bevisstgjort, kan vi ofte gjøre noe med.
Det vi ikke får bevisstgjort, gjør alltid noe med oss"
(Johnsen Gordon)
"Jeg ønsker å akseptere alle mine følelser, ikke fordi de er gode eller dårlige, riktige eller gale, men fordi de eksisterer og derfor er virkelige!"
(Karsten Isachsen)

"Vil en forfølge angsten og ikke la den herske, får en gå til de stedene hvor den bor"
(Aksel Sandemose)