Welcome to Traumeverden.net

Dette er et diskusjonsforum for deg som strever med angst og angstrelaterte tilstander (PTSD og/eller ulike former for dissosiasjon) hovedsakelig etter traumer. Traumet kan skyldes en enkelt hendelse eller flere hendelser som barnog/eller voksen. Ingen traumer er for små. Det viktigste er hvordan du har det i dag etter hendelsen. Dette forumet er til for å gi og få støtte, dele erfaringer på godt og vondt, se at du ikke er alene m.m. Det kan også være godt å ha et sted hvor du kan dele din historie og dine tanker med andre. Vi oppfordrer medlemmer til å ha en "moralsk taushetsplikt" om hva andre medlemmer deler av seg og sitt.

Diskusjonsforumet er lukket og du må være innlogget for å få tilgang til kategoriene (se under). Vi håper du bidrar til en konstruktiv debatt og forholder deg til forumets regler.

På dette forumet finner du følgende hovedkategorier:

 

  1. Forum - Traumeverden.net: "Beskjeder fra admin (åpent forum)", "Tilbakemeldinger og Feilmeldinger"
  2. Om meg selv: "Presentasjon (obligatorisk)" og "Bli kjent med hverandre"
  3. Psyk. diskusjon: "Hva som helst", "Angst", "Dissosiasjon", "PTSD", "DID", "Hjelp - jeg er i ferd med å bli gal!", "Selvdestruktiv atferd", "Tanker og følelser" og "Litteratur og lenker"
  4. Generell diskusjon: "Ordet er fritt", "Mat, vekt og ernæring", "Fysisk helse/sykdom, livsstil og trening", Litteratur og poesi", "Vitser og moro!" og "Ønsker kontakt"
  5. Mitt private hjørne: "Dagbok" og "Dikt"

 

Vi har også et omfattende Informasjonsforum med mange artikler om angst, traumer, dissosiasjon, selvhjelp og terapi.
Vi tilbyr også Spørsmål og svar for gjester der du kan stille spørsmål uten å være medlem av forumet.

 

Velkommen skal du være akkurat slik du er!

 

 

Sign in to follow this  
Followers 0
Elli

Generalisert angst

Generalisert angstlidelse

Hentet fra: http://www.kognitiv.no/psykiske-lidelser/ulike-typer/angst/generalisert-angstlidelse/

Generalisert angstlidelse er særpreget ved at man er mye engstelig, bekymrer seg for vonde ting som kan hende, og er urolig og rastløs. Man klarer ikke å slappe av. Det er ofte ting eller hendelser i dagliglivet som blir gjenstand for overdreven angst. For å få denne diagnosen må tilstanden ha vart i minst seks måneder.

Over tid kan den stadige engstelsen føre til en rekke kroppslige og nervøse plager – som søvnproblemer, rastløshet, spente og ømme muskler, smerter, tretthet, irritasjon, kalde og klamme hender, magetrøbbel, problemer med å svelge eller «klump i halsen». Mange opplever en vedvarende kroppslig uro, og kan gå med en konstant følelse av å være i helspenn. Dessuten kan man i perioder plages av en følelse av svimmelhet eller uvirkelighet. Man kan frykte for at man skal miste kontrollen over seg selv, miste forstanden, eller bli syk og dø. Noen har en rekke av disse plagene, og andre har færre.

Mange personer med generalisert angstlidelse har også en annen psykisk lidelse. Det kan være en annen angstlidelse, men vanligst er å ha en samtidig depresjon. Over halvparten blir faktisk deprimert, og vedvarende bekymring kan gjøre deg sårbar for nettopp depresjon. Dessuten har mange vedvarende søvnproblemer.

Mange av dem som har generalisert angstlidelse, tror de har en kroppslig sykdom. Derfor oppsøker de ofte mange forskjellige leger og får gjort mange tester og undersøkelser, og det kan ta flere år før diagnosen generalisert angstlidelse blir stilt. Noen utvikler en form for angstlidelse som kalles helseangst.

Bekymret hele tiden

Dersom du har denne angstlidelsen, vil du trolig kunne svare bekreftende på følgende spørsmål: Blir du lett overveldet av bekymringer?

Har du vært en som har vært bekymret mesteparten av livet ditt?

Når du først begynner å bekymre deg, er det da vanskelig å slutte?

Bekymring vil i mange situasjoner være helt på sin plass, fordi den bidrar til at du er bedre forberedt på problemer du kan møte. Men du må ikke la bekymringene dominere hverdagen din. Da tar de for mye krefter, og går på bekostning av det å leve.

Men – det er lettere sagt enn gjort. De fleste av oss har perioder av livet der bekymringene tar overhånd. Og i en nederlandsk undersøkelse svarte nesten hver tiende av de som ble spurt at de hadde et konstant problem med overdreven bekymring. En del av disse personene vil altså ha generalisert angstlidelse, kjennetegnet av vedvarende og overdreven bekymring. I notatet Kontroll over vedvarende og overdreven bekymring finner du forslag til konkrete tiltak.

Kartleggingsskjemaer

I arbeidet med angstproblemer kan det være klokt først å kartlegge problemene systematisk for så å bruke denne informasjonen i planlegging av behandling og angstrening. Her er det nyttig å gjøre bruk av kartleggingsskjemaer som spørreskjema om angst, unngåelse ved angst, kroppsreaksjoner ved angst, katastrofetanker ved angst, frykt for å bli negativt vudert, kartlegging av helseangst, kartlegging av panikkanfall, vurdering av panikkanfall, vurdering av sosial angstlidelse og dagbok ved angsttrening.

Behandling

Den behandlingsmetoden som har best dokumentasjon ved generalisert angstlidelse er kognitiv terapi. Denne tilnærmingen kombinerer problemløsning og endring av negative tankemønstre. Dette kan suppleres med metoder for avspenning. Ved generalisert angstlidelse er det ofte viktig at pasienten får hjelp til å redusere sin bekymring for egen bekymring og få styrket følelsen av å ha kontroll over slike kverntanker og over hverdagens utfordringer.

Share this post


Link to post
Sign in to follow this  
Followers 0

Leveregler

Du skal ikke plage andre,
du skal være grei og snill.
Og forøvrig kan du gjøre som du vil.

(Thorbjørn Egners "Kardemommeby")
"Å være forsiktig er bedre enn å be om unnskyldning"
(Engelsk ordtak)

"Det vi får bevisstgjort, kan vi ofte gjøre noe med.
Det vi ikke får bevisstgjort, gjør alltid noe med oss"
(Johnsen Gordon)
"Jeg ønsker å akseptere alle mine følelser, ikke fordi de er gode eller dårlige, riktige eller gale, men fordi de eksisterer og derfor er virkelige!"
(Karsten Isachsen)

"Vil en forfølge angsten og ikke la den herske, får en gå til de stedene hvor den bor"
(Aksel Sandemose)