Welcome to Traumeverden.net

Dette er et diskusjonsforum for deg som strever med angst og angstrelaterte tilstander (PTSD og/eller ulike former for dissosiasjon) hovedsakelig etter traumer. Traumet kan skyldes en enkelt hendelse eller flere hendelser som barnog/eller voksen. Ingen traumer er for små. Det viktigste er hvordan du har det i dag etter hendelsen. Dette forumet er til for å gi og få støtte, dele erfaringer på godt og vondt, se at du ikke er alene m.m. Det kan også være godt å ha et sted hvor du kan dele din historie og dine tanker med andre. Vi oppfordrer medlemmer til å ha en "moralsk taushetsplikt" om hva andre medlemmer deler av seg og sitt.

Diskusjonsforumet er lukket og du må være innlogget for å få tilgang til kategoriene (se under). Vi håper du bidrar til en konstruktiv debatt og forholder deg til forumets regler.

På dette forumet finner du følgende hovedkategorier:

 

  1. Forum - Traumeverden.net: "Beskjeder fra admin (åpent forum)", "Tilbakemeldinger og Feilmeldinger"
  2. Om meg selv: "Presentasjon (obligatorisk)" og "Bli kjent med hverandre"
  3. Psyk. diskusjon: "Hva som helst", "Angst", "Dissosiasjon", "PTSD", "DID", "Hjelp - jeg er i ferd med å bli gal!", "Selvdestruktiv atferd", "Tanker og følelser" og "Litteratur og lenker"
  4. Generell diskusjon: "Ordet er fritt", "Mat, vekt og ernæring", "Fysisk helse/sykdom, livsstil og trening", Litteratur og poesi", "Vitser og moro!" og "Ønsker kontakt"
  5. Mitt private hjørne: "Dagbok" og "Dikt"

 

Vi har også et omfattende Informasjonsforum med mange artikler om angst, traumer, dissosiasjon, selvhjelp og terapi.
Vi tilbyr også Spørsmål og svar for gjester der du kan stille spørsmål uten å være medlem av forumet.

 

Velkommen skal du være akkurat slik du er!

 

 

Sign in to follow this  
Followers 0
Elli

Därför fryser sexoffren till is under övergreppen

Därför fryser sexoffren till is under övergreppen

 

Hentet fra: https://www.expressen.se/debatt/darfor-fryser-sexoffren-till-is-under-overgreppen/

 

Många av de som utsätts för sexuella övergrepp agerar på ett sätt som försämrar deras rättsliga läge.

 

Men reaktionerna har en naturlig förklaring och lagstiftningen behöver anpassas därefter, skriver styrelsen för Sveriges kliniska psykologers förening.

 

Den senaste tidens #Metoo-kampanj sätter fokus på en av vår tids stora samhällsfrågor. Berättelserna om sexuella övergrepp mot kvinnor har varit många, hårresande och modiga.

 

Senast i går berättade friidrottsstjärnan Moa Hjelmer på Instagram om hur hon blivit utsatt: "Jag fryser till is, kan inte röra mig." Hennes berättelse är talande.

 

Sexuella övergrepp handlar om makt. Förövare använder ofta en nivå av aggression som överskrider alla former av motstånd för att behålla kontrollen. Under ett övergrepp tar kroppens sympatiska nervsystemet över för att styra offrets beteenden till att överleva i stunden: kämpa/slåss, fly, eller spela död/frysa. I motsats till vad vi ser på filmer och läser i böcker är kampreaktionen ganska sällsynt.

 

Den vanligaste och mest "normala" reaktionen är att frysa. 88 procent av alla våldtäktsoffer upplever ofrivillig frysning under övergreppet. Frysning är en biologiskt snabb inprogrammerad reaktion som aktiveras i situationer som innehåller extrem rädsla i kombination med fysiskt tvång. Det fungerar ungefär som att vara ute i skogen och plötsligt träffa på en björn. Det går inte att slåss med den, och heller inte att springa ifrån den. Den sista instinktiva överlevnadsreaktionen som återstår är att ligga stilla och spela död.

 

Följsamheten är ett skydd mot skador

Vid de flesta sexuella övergrepp där offret är vid medvetande finns en viss grad av påtvingad följsamhet till förövaren. Följsamheten skyddar från ytterligare skada men kan leda till ett stort psykiskt lidande efteråt då offren börjar ifrågasätta sina reaktioner. "Att jag slutade kämpa när han sa till mig betyder att jag är skyldig eftersom jag tillät våldtäkten". "Jag kan inte komma ihåg hur jag kom in i rummet (där övergreppet skedde)"

 

Frysning under övergrepp och senare skuldkänslor och självanklagelser är direkt relaterade till ökad depression, ångest och posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) efter övergreppet. Drygt 5 procent av befolkningen i Sverige lider av PTSD. PTSD är dubbelt så vanligt bland kvinnor och sexuella övergrepp är den vanligaste utlösande händelsen. Det finns effektiv behandling för PTSD. Åtta av tio offer som får traumafokuserad kognitiv beteendeterapi (KBT) blir helt återställda.

 

I dag erbjuds tyvärr inte den psykologiska behandling som rekommenderas inom sjukvården. Vanligen ges medicinering och/eller sjukskrivning som enda insatser, vilket är otillräckligt. Offer som inte får rätt behandling fortsätter ofta att ha fragmentariska minnesbilder av händelsen. Det beror på att hjärnan inte kodar in minnen på samma sätt under hotfulla situationer. Offer brukar göra allt som står i deras makt för att undvika att tänka på eller påminnas om övergreppet, eftersom det är kopplat till oerhört stark ångest samt skuld- och skamkänslor. Men det går inte att glömma bort vad som hänt. Det är vanligt att offer ofrivilligt återupplever övergrepp, genom bland annat flashbacks eller mardrömmar. Det här passiviserar och begränsar i längden livsutrymmet för många offer då de börjar undvika olika situationer som påminner om övergreppet.

 

Bristande kunskap leder till friande domar

Trots detta beskriver många #Metoo-offer att de polisanmält övergreppen men att förövarna friats. Det är viktigt att domstolar och polis har kunskap om vad som händer med offer för sexuella övergrepp.

 

Det vore olyckligt om bristande kunskap leder till felaktigt friande eller dömande till lägre straff, på grund av att offren uppfattas som passiva. Att genomföra en polisutredning och domstolsförhör kan för många offer som inte fått behandling innebära en oerhört stor psykisk påfrestning. Offers berättelser kan uppfattas som osammanhängande och fragmentariska, vilket borde ses som ett symptom på PTSD, inte på bristande trovärdighet.

 

Vi menar att: Utredning och behandling hos psykolog i primärvården bör ingå i den nationella vårdgarantin, på samma sätt som för medicinsk personal. Detta skulle dramatiskt öka möjligheterna till rätt hjälp och behandling för de som utsatts för sexuella övergrepp och drabbats av PTSD.

 

Ny lagstiftning kring sexuella övergrepp bör ta hänsyn till de vanligaste psykologiska reaktionerna hos offren.

Share this post


Link to post
Sign in to follow this  
Followers 0

Leveregler

Du skal ikke plage andre,
du skal være grei og snill.
Og forøvrig kan du gjøre som du vil.

(Thorbjørn Egners "Kardemommeby")
"Å være forsiktig er bedre enn å be om unnskyldning"
(Engelsk ordtak)

"Det vi får bevisstgjort, kan vi ofte gjøre noe med.
Det vi ikke får bevisstgjort, gjør alltid noe med oss"
(Johnsen Gordon)
"Jeg ønsker å akseptere alle mine følelser, ikke fordi de er gode eller dårlige, riktige eller gale, men fordi de eksisterer og derfor er virkelige!"
(Karsten Isachsen)

"Vil en forfølge angsten og ikke la den herske, får en gå til de stedene hvor den bor"
(Aksel Sandemose)