Welcome to Traumeverden.net

Dette er et diskusjonsforum for deg som strever med angst og angstrelaterte tilstander (PTSD og/eller ulike former for dissosiasjon) hovedsakelig etter traumer. Traumet kan skyldes en enkelt hendelse eller flere hendelser som barnog/eller voksen. Ingen traumer er for små. Det viktigste er hvordan du har det i dag etter hendelsen. Dette forumet er til for å gi og få støtte, dele erfaringer på godt og vondt, se at du ikke er alene m.m. Det kan også være godt å ha et sted hvor du kan dele din historie og dine tanker med andre. Vi oppfordrer medlemmer til å ha en "moralsk taushetsplikt" om hva andre medlemmer deler av seg og sitt.

Diskusjonsforumet er lukket og du må være innlogget for å få tilgang til kategoriene (se under). Vi håper du bidrar til en konstruktiv debatt og forholder deg til forumets regler.

På dette forumet finner du følgende hovedkategorier:

 

  1. Forum - Traumeverden.net: "Beskjeder fra admin (åpent forum)", "Tilbakemeldinger og Feilmeldinger"
  2. Om meg selv: "Presentasjon (obligatorisk)" og "Bli kjent med hverandre"
  3. Psyk. diskusjon: "Hva som helst", "Angst", "Dissosiasjon", "PTSD", "DID", "Hjelp - jeg er i ferd med å bli gal!", "Selvdestruktiv atferd", "Tanker og følelser" og "Litteratur og lenker"
  4. Generell diskusjon: "Ordet er fritt", "Mat, vekt og ernæring", "Fysisk helse/sykdom, livsstil og trening", Litteratur og poesi", "Vitser og moro!" og "Ønsker kontakt"
  5. Mitt private hjørne: "Dagbok" og "Dikt"

 

Vi har også et omfattende Informasjonsforum med mange artikler om angst, traumer, dissosiasjon, selvhjelp og terapi.
Vi tilbyr også Spørsmål og svar for gjester der du kan stille spørsmål uten å være medlem av forumet.

 

Velkommen skal du være akkurat slik du er!

 

 

Sign in to follow this  
Followers 0
Elli

Mishandlede barn kan få sår som aldri gror

- Mishandlede barn kan få mentale sår som aldri gror

 

Hentet fra: Verdens Gang

 

Spesialist Tine K. Jensen ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress sier forskning fastslår at det ikke er uvanlig at mishandlede barn lever med psykiske skader resten av livet.

 

VG Netts egne undersøkelser viser at 45 foreldre er dømt til fengsel etter å ha mishandlet til sammen 67 barn siden 2000. Mange av barna, som er i alderen tre måneder til 17 år, har ifølge dommere opplevd å leve i mange år under et terrorregime i sine egne hjem.

 

I tillegg til disse 67 barna, er 33 barn drept eller mishandlet til døde av sine foreldre.

 

Det er umulig å si hvor utbredt barnemishandling er i Norge. Dette tallet viser kun de sakene som har ført til fellende dom etter å ha havnet i rettssystemet. En rapport fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress viser at omtrent hver eneste uke blir et barn i Norge mishandlet så grovt at det må legges inn på sykehus.

 

Samtidig har det vært en lang rekke rettssaker om barn som er utsatt for trusler, seksuelle overgrep, barn som er vitne til grov vold i hjemmet, og barn som mishandles av andre enn sine foreldre. Disse barna er ikke med i denne oversikten.

 

Psykiske skader

Noen av barna har blitt livstruende skadet som følge av mishandlingen VG Nett har sett nærmere på. Andre sliter psykisk resten av livet.

 

Spesialist i klinisk psykologi, dr Philoch Tine K. Jensen ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, sier at mishandlede barn kan utvikle psykiske vansker som varer langt inn i voksenlivet.

 

En dom forteller om en gutt som hadde vært hos bestevennen sin. Da han kom hjem, ble han ristet etter håret, slått i magen med farens knyttneve, kastet i bakken og sparket i hodet, før faren presset hodet hans mot golvet med foten. Volden foregikk i over tre år.

 

En annen gang ble han tvunget til å sitte bundet fast til en stol, naken, mens han gråt.

 

- Foreldre som mishandler barna sine, frarøver dem en trygghet de har krav på. Dette kan påvirke deres opplevelse av at verden er trygg og forutsigbar, og til syvende og sist deres selvopplevelse. Vold mot barn kan forårsake en lang rekke psykiske lidelser. Når det i tillegg er de voksne som skal beskytte barnet som skaper frykten, kan det føre til enda større vansker forklarer hun.

 

Ei jente fra Hedmark forteller i et dommeravhør at hun har blitt lugget og slått av sin far så lenge hun kan huske. Samtidig gikk storesøsteren hennes med en konstant frykt for å bli gravid, etter farens gjentatte seksuelle misbruk.

 

Faren ble dømt til ni års fengsel, datteren er dømt til et liv med psykiske problemer.

 

Trenger du hjelp?

Politiets telefonnummer 02800

 

Angst og selvmord

Tine Jensen viser til at det finnes en lang rekke studier som viser at barn som vokser opp i voldelige hjem, kan utvikle blant annet angst, søvnproblemer, konsentrasjonsvansker, depresjoner - og også selvmordstanker.

 

I en av dommene om barnemishandling, kommer det frem at en jente fikk et ønske om å ta sitt eget liv allerede på barneskolen.

 

- Selvmordstanker kan komme av sammensatte årsaker, men ofte er de knyttet til en følelse av skyld og skam. De kan også komme som resultat av et dårlig selvbilde eller sosial isolasjon.

 

I tillegg til de mishandlede barna, foreligger det en lang rekke dommer i saker der samboere og ektefeller er grovt mishandlet med barna tilstede som hjelpeløse vitner.

 

- Ikke bare et vitne

Spesialisten understreker at konsekvensene kan bli like alvorlige for barn som ikke selv blir slått, men som er vitne til eksempelvis at far slår mor.

 

- Dette har vi blitt mer bevisste på de senere årene, noe relativt ny forskning viser. Vi har gått bort fra å tenke at barna "bare" er vitne til, men at de faktisk er involvert. De blir redde. De gjør en rekke ting for å mestre situasjonen, de aner kanskje når ting skal skje, og de forsøker på ulike måter å gripe inn, sier hun

 

En gutt fra Bergen ble rusmisbruker som 12-åring etter farens vold gjennom syv år. Da han var liten, var han sengevæter, og faren kunne reagere med å holde en urinvåt truse mot sønnens ansikt. Ved matbordet skal faren ha presset opp guttens munn, og stappet i han mat til han kastet opp. Samtidig som han ble slått, fikk moren juling.

 

- Pappa slår mamma, hun gråter, hørte et vitne ham si.

 

Kan gjenoppleves

Jensen forteller at barn kan utvikle symptomer på posttraumatisk stress. Og de kan oppleve såkalte påtrengende minner kanskje gjennom et helt liv.

 

- Det kan fremkalles gjennom en spesiell parfyme, lukt av alkohol fra noens pust, høye lyder eller ting som vekker de vonde minnene. Da kan man faktisk reagere med å bli like redd som om det vonde skjer igjen.

 

I en dom fra Oslo, der en far er dømt for vold mot kona og sine to barn, forteller mor at da barna var små, gikk hun i mellom for å hindre at faren skadet dem. Etter hvert var det barna som gikk inn for å beskytte moren mot faren.

 

Noen eksterne lenker:

Share this post


Link to post
Sign in to follow this  
Followers 0

Leveregler

Du skal ikke plage andre,
du skal være grei og snill.
Og forøvrig kan du gjøre som du vil.

(Thorbjørn Egners "Kardemommeby")
"Å være forsiktig er bedre enn å be om unnskyldning"
(Engelsk ordtak)

"Det vi får bevisstgjort, kan vi ofte gjøre noe med.
Det vi ikke får bevisstgjort, gjør alltid noe med oss"
(Johnsen Gordon)
"Jeg ønsker å akseptere alle mine følelser, ikke fordi de er gode eller dårlige, riktige eller gale, men fordi de eksisterer og derfor er virkelige!"
(Karsten Isachsen)

"Vil en forfølge angsten og ikke la den herske, får en gå til de stedene hvor den bor"
(Aksel Sandemose)